Mayaled Led Ekranlar
Günümüzün popüler bir ürünü haline gelen led ekranlar
LED Ekranın açıklamasını yapabilmek için öncekile LED’in ne olduğunu anlamamız gerekir. “LED” kelime anlamı ile “Light Emiting Diyot” yani Işık Yayan Diyot demektir. Diyotlar yarı iletken ve tek bir yönde akım geçirden devre elemanlarıdır. Kullanım alanlarına göre farklılık gösteren bu malzeme LED Lamba üretimi kullanılan teknolojilerde ana malzemesi silikon olarak üretilir ve üzerinden akım geçtiğinde foton açığa çıkararak ışık verirler. LED çipi noktasal bir ışık kaynağıdır ve kılıf içine yerleştirilmiş yansıtıcı eleman sayesinde ışığın belirli bir yöne doğru yayılması sağlanır.
LED’lerin yaydığı ışık, LED çipi içerisindeki yarı iletken katkı maddeleri ile ilgilidir. LED’in hangi renkte ışık yayması isteniyorsa galyum, arsenit, alüminyum, fosfat, indiyum, nitrit gibi kimyasal malzemelerden uygun oranda yarı iletken malzemeye katkı yapılır.Böylece LED çipinin istenen dalga boyunda ışıma yapması sağlanır. Örneğin kırmızı renk (660nm) için GaAlAs, sarı renk (595nm) için InGaAIP, yeşil renk (565nm) için GaP, mavi renk (430nm) için GaN kullanılır. LED imal eden firmalar kataloglarında LED’in yaydığı ışığın dalga boyunu vermektedir. LED çipinde kullanılan katkı maddesine bağlı olarak aynı renkli LED’lerin dalga boyu farklı olabilmektedir. Örneğin InGaAlP katkılı LED 640nm dalga boyunda; GaAlAs katkılı LED 660nm dalga boyunda; GaP katkılı LED ise 700nm dalga boyunda kırmızı ışık yayar.
LED Ekranlar ise LED Ampüllerin yada çiplerin bir board üzerinde bir araya getirilmesi ve her bir LED’in bağımsız olarak yönetilebilmesi ile görüntünün oluşturulması prensibini içerir. LED Ampüllerin birbirine olan mesafesi ekranın çözünürlüğünü yani PH ( pixel Height), kullanılan LED Ampül teknolojisi ise ekranın parlaklığını ( DIP / SMD ) belirler.
LED Ekran Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli
Klasik olarak LED ekran dendiği zaman insanların aklına açık yada kapalı mekanlarda bulunan devasa ekranlar gelir. Ancak bu ekranları kullanım alanlarına ve kaletilerine göre birbirinden ayıran çok önemli özellikler bulunmaktadır.
Ekran Çözünürlüğü, LED Ekran alınırken en çok dikkat edilmesi gereken konuların başında gelir. Kullanılacak olan ekranın büyüklüğü ve be ekranın hitap ettiği izleyici kitlesinin bakış mesafesi ile direk olarak orantılı olan ekran çözünürlüğü mutlaka profösyonel bir destek alınarak karar verilmelidir. Ekranların PH değeri olarak’da bilinen ekran çözünürlükleri, LED ampüllerin board üzerinde birbirleri ile olan mesafelerini ile alakalı olduğundan ekran maliyeti ilede direk alakalıdır.
Ekran Parlaklığı, LED Ekran alırken dikkat edilmesi gereken konuların başında gelir. Kullanım yerine göre seçilen LED ampül teknolojisi ile üretilen Ekranların parlaklığı sizlerin bu ekranlardan alacağı performans ile direk olarak alakalıdır. Genel olarak DIP ve SMD teknolojisi olarak ikiye ayırdığımız LED Ampüller mutlaka profösyonel bir yardım ile seçilmeli ve ekranlarınızın üretiminde kullanılmalıdır.
Konstrüksiyon, LED Ekran alırken çok önemli bir unsurdur. En doğru ekranı almış olmanıza rağmen uygulama esnasında yanlış konumlandırdığınız bir konstrüksiyon ile ekran performansınızın düşmesine sebep verebilirsiniz.
Bileşenler, LED Ekran dendiği zaman aslında aklımıza sadece LED Ampüllerin gelmemesi gerektiğini ve buna ek olarak bu ampüllerin yönetilmesi için sistem içerisinde kullanılan IC Drive’ların, Power Supply’ların, boardların ve soğutma sistemlerinin kalitesinin LED Ampülün kalitesi kadar önemli olduğunu unutmamamız gerekir.
Proföysonel Destek, LED Ekran alımında ihtiyacınız olan tek şeydir. Ekranın seçiminiz esnasında kullanım yerine göre doğru karar verilmiş LED Ampüller, ekran boyutları ve görüş mesafesine göre doğru olarak saptanmış ekran çözünürlüğü, bakış açısı ve konumlandırma ile alakalı olarak üretilmiş hatasız konstrüksiyon ve kaliteli bileşenlerden oluşan LED Ekran aldığınız taktirde sizlere problem çıkartmayacak ve uzun yıllar kullanabilecek bir sisteme sahip olursunuz.
LED Ekran Avantajları
LED Ekranlar klasik ekranlar ile kıyaslandığı zaman aşağıdaki avantajları sunarlar ;
• Geleneksel ekranlara karşın ortalama 1/10 güç tüketimi.
• 50.000 saat ömrü vardır.
• Şoka dayanıklıdır.
• Cıva içermez, güvenilirdir.
• Enerji tasarrufu sağlar ve bakıma ihtiyaç duymaz.
• Göz alıcıdır ve maksimum emniyet düşünülmüştür.
• Çok düşük sıcaklık ve düşük ışık kirliliğine sahiptir.
• Elektromanyetik çatışma yoktur.
• Hem iç mekanda, hem de dış mekanda suya dayanıklıdır.
• Tek ve çok renk elde edilebilir.
• Diyot oldukları için, dijital dünyayla daha kolay uyum sağlarlar.
• Yüksek yoğunluk, yüksek kontrast, hatta parlaklık verir.
• Eşsiz ve tutarlı renkler sağlayan tek Işık Rengi ışık kaynağıdır.
• Düşük Güç Tüketimi ve ısı dağıtma özelliklerine sahiptir.
• Kapsamlı voltajla çalışır.
• Çevre dostudur.
• Hafiftir.
• LED’ler, filamanları olmadıkları için, sıradan bir elektrik ampulü kırılırken, onlar bu koşullar altında zarar görmezler.
• LED’ler doğal bir ışık yaratır.
• LED’lerin yumuşak parıltısı kaba gölgeyi, yansımayı ve göz kamaştırıcı parıltıyı azaltır.
• Bütünüyle şoka ve titreşime dirençli olurlarken, ortada ne paramparça olacak bir cam ne de kırılacak bir filaman vardır.
• Genel bir kural olarak, LED’ler, patlayıcı sıvıların ve gazların yanında yada başarısız aydınlatmacıların kazalara neden olabilecekleri yerlerde kullanılmak için en iyi çözümdür.
LED Ekran Çeşitleri
İç mekan ve dış mekan olarak ana iki kategori altında ayrılan LED Ekranlar aynı zamanda eğimli, transparan, cube ve perde şeklinde de adlandırılmaktadır. İç mekan kullanımları için ağırlıklı olarak SMD teknolojisi ile üretilen ekranlarımızı önerirken Dış mekan kullanımlarında ise DIP teknolojisi ile üretilen ekranlarımız ön sıralarda yer almaktadır. Uygulama yapılacak alana bağımlı olarak transparan, cube yada perde şekilinde de üretilen LED ekranlar için modellerimizi inceleyebilir ve arzu ettiğiniz taktirde satış ekibimizden destek alabilirsiniz.
Ledsun Led Teknoloji